Translate

maanantai 11. toukokuuta 2015

Jarrut

1. Jarrulaitteiden kehitysvaiheita
1800-luvun lopussa käytössä oli ulkopuolinen jarru, jarrukenkä painettiin vipuvarrella pyörän ulkokehää vasten.
1900-luvun alussa autojen jarrut muuttuivat vähitellen rumpujarruiksi. Ensiksi rumpujarrut olivat rummun ulkopuolisia vannejarruja, myöhemin ne  kehittyivät rummun sisäpuolisiksi kenkäjarruiksi.
Nesteen käyttö jarruvoiman välittäjänä kehitettiin jo 1920-luvulla, mutta yleiseen käyttöön nestejarrut tulivat 1930-luvulla.
1940- ja 1950-luvuilla kuorma- ja linja-autoissa käytettiin vielä nestejarruja, tuolloin poljintyötä helpotettiin alipaine- tai paineilmatehostimella. 1960-luvun jälkeen raskaiden autojen käyttöjarrut ovat toimineet paineilmalla.
1970-luvulla keksittiin ABS jarrut eli lukkiutumattomat jarrut.
2. Jarrujen tehtävät ja rakennemääräyksiä
Varajarrulla auto on kyettävä pysäyttämään kohtuullisella mikäli käyttöjarru ei toimi. Seisontajarrulla on pystyttävä pitämään ajoneuvo paikallaan ylä- ja alamäessä, jonka kaltevuus on 18%.
Kun jarruapoljinta painetaan syntyy pääsylinterin tuottamana hydraulipaine. Paine välittyy jarrumäntiin. Männät painavat jarrupaloja jarrulevyä tai -rumpua vasten. Kun jarrupoljin päästetään lepoasentoon, avautuu pääsyliterissä nesteelle paluukanava tasaussäiliöön. Paine laskee ja männät palaavat normaali asentoihinsa levyjarrussa tiivistekumien vaikutuksesta. Rumpujarruissa palautus jouset palauttava männät.
3. Jarrunesteet
Jarruneste on glykolin ja eräiden lisäaineiden seos. Lisäaineilla pyritään parantaman jarrunesteen ominaisuuksia (pakkaskestävyyttä, kiehumispistettä, leimahduspistettä, viskositeettia, ruosteenestoa, happamuutta ja vaikutusta jarrukumeihin).
4. Pääsylinterin toiminta
Poljinta painettaessa ensiömäntä liikkuu ja sen tiiviste sulkee tasauskanavan, jolloin yhteys nestesäiliön ja sylinterin välillä katkeaa. Hydraulipaine kasvaa sylinterissä ja alkaa vaikuttaa takajarrujen pyöräsylintereihin.
Polkimen palautuessa, palautuvat myös männät alkuasentoonsa hydraulipaineen ja palautusjousien voimalla ja neste palaa takaisin pääsylinteriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti